Exkurze Pivovar Svijany

Jednou z mnoha akcí, které se uskutečnily v rámci týdenního environmentálního pobytu na Malé Skále byla i exkurze v pivovaru Svijany.
Zde byli žáci seznámeni s celým technologickým procesem výroby piva včetně využití nových technologií. Dále měli možnost senzorické analýzy používaných surovin. Zopakovali si a dozvěděli se plno zajímavých informací, které se nám budou pro dané obory velice hodit, například: 3 základní suroviny jsou – chmel, ječmen, voda. Za den se vyrobí 6 000 litrů piva a za rok je to 8 000 hektolitrů. Pivo se čepuje po skle. Při výrobě se používá 6 litrů vody na 1 litr piva. Měli možnost ochutnat slad, chmel a samozřejmě nealkoholické pivo. Skladuje se v teplotě 0-2°C v tancích. Největší tank měl objem 6 200 litrů.
Cílem této exkurze bylo názorně ukázat žákům oborů ,,Hotelnictví, Analýza potravin a oboru Chemik“ výrobu a chod pivovaru. Dále žáci oboru ,,Hotelnictví“ měli za úkol připravit zadanou exkurzy, jako skupinovou práci.
Exkurze byla vázaná na komplexní vědomosti z těchto výukových předmětů: Nauka o výživě, informační a komunikační technologie, cestovní ruch, ekonomika, technologie, stolničení, chemie.
Projekt podpořila @NROS, https://kbudoucnosti.cz/