WS na výrobu sýrů

16.4. se v rámci potravinářského kroužku žáci oborů CHO a AP pod vedením odborníka z praxe Mgr., Ph.D. Miroslava Nožičky vyráběli dva druhy sýrů z kravského mléka.
Po rozdělení do tří skupin si nachystali veškeré potřebné vybavení a dále pracovali dle přesného postupu (odměření a zahřátí mléka, přidání syřidla, oddělení syrovátky od sýřeniny, přefiltrování, opětovné zahřátí a nakonec ji vložili do formy, zatížili a uložili do lednice). To je ovšem jen stručný pracovní postup pro výrob sýra tvrdého . Měkký se nechává dozrát do druhého dne přímo v plátýnku. Ochutnávání jsem se nezúčastnila, ale určitě se povedlo.
Akce byla podpořena z projektu IDZ „Implementace dlouhodobého záměru – moderní a kreativní školy ve Středočeském kraji“